Näitus “Salapolitsei jäädvustused Prahast” NÜÜD AVATUD!

Saada link Prindi PDF

Näitus paljastab kommunistliku salapolitsei (Riikliku Julgeolekuteenistuse) tegevust 1970.-80. aastate Tšehhoslovakkias.
Näitusele on väga mahuka arhiivimaterjali hulgast valitud mitmete Tšehhoslovakkia tolleaegsete dissidentide, eksiilis kontaktisikute kui ka totalitaarse režiimi vastu võidelnud välismaalaste igapäevategevust kajastavad fotojäädvustused.


“Poliitiliselt ebasoovitavate” isikute jälgimiseks oli värvatud kümneid inimesi, et dokumenteerida ka kõige banaalsemaid olukordi jälitatavate eraelust – kellega nad kohtusid, mida ütlesid, mida sõid, ostsid, lugesid, kellega magasid. Selle tulemusel kogunes haruldane dokumentaalne materjal tollest ajast – salajase kaameraobjektiivi ette on jäänud n-ö normaliseerimisaegne Praha, mida tavapärasel viisil pildistades poleks jäädvustatud. Enamasti polnud fotode autoril aimugi, mis täpselt pildile jääb. Fotoaparaat oli peidus mantlihõlma all, kohvris või kotis ja nupule vajutati hetkel, mil jälgitavaid inimesi arvati jäävat varjatud kaamera objektiivi ette.

 

Näituse on koostanud Tšehhi Totalitaarsete Režiimide Uurimisinstituut koostöös Julgeolekuteenistuse Arhiiviga ja see jõuab Okupatsioonide Muuseumisse Tšehhi Vabariigi Suursaatkonna vahendusel.


Näitus on ingliskeelne, näitust tutvustavad eesti- ja venekeelsed kataloogid.



Näitus jääb avatuks 3. jaanuarini 2016.