Okupatsioonide Muuseumi kõrval avati Berliini müüri originaalelement

Saada link Prindi PDF

Berliini müüri langemise 25. aastapäeval avasid Riigikantselei ja Saksamaa Liitvabariigi Suursaatkond koostöös Okupatsioonide Muuseumiga Berliini müüri originaalelemendi väljapaneku muuseumi kõrval.


Müüri tükk, mille kinkis Eesti Vabariigile Berliini senat, avati pidulikult 9. novembril. Müüri tükk asub Okupatsioonide Muuseumi kõrval, Kaarli puiestee poolsel küljel.


Eestile kingitud Berliini müüri tükk paiknes algselt Leipzigi ja Stresemanni tänava nurgal Potsdami väljakul Berliini kesklinnas. Üle maailma on eksponeeritud rohkem kui 240 Berliini müüri originaalelementi, näiteks Brüsselis, Riias, Londonis, Singapuris, Los Angeleses, New Yorgis, Ottawas ja mujal.


Nii sündmused Berliinis kui ka Balti kett on vabaduse poole püüdlemise sümbolid ning viisid raudse eesriide langemiseni. Originaalelement Berliini müürist meenutab Euroopa lõhestatusest ülesaamist ja see pandi välja Okupatsioonide Muuseumi kõrvale hirmust võitu saamise, vapruse, kodanikujulguse ja Saksa–Eesti sõpruse märgina.

 

Lisaks avas muuseum koostöös Saksamaa Suursaatkonnaga näituse “Diktatuur ja demokraatia äärmuslikul ajastul”, mis heidab pilgu Euroopa ajaloole
20. sajandil. Loe lähemalt näitusest siit...

 

Ringvaade 4.11.2014: Rein Lang meenutab Berliini müüri langemist: minu elu uhkemaid elamusi!

Postimees 6.11.2014: Galerii: Tallinna kesklinnas seisab tänasest jupp Berliini müürist

Delfi 9.11.2014: DELFI FOTOD ja VIDEO: Tallinnas saab näha Berliini müüri originaalelementi

Reporter 9.11.2014: Killuke Berliini müürist on Tallinnas

 

Vaata filmi "1989: Year of Miracles" (12.38 min, inglise keeles)


Saksamaa Liitvabariigi suursaadik Eestis Christian Matthias Schlaga ja riigisekretär Heiki Loot avavad müüritüki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Okupatsioonide Muuseumi direktor Kadri Viires avamiskõnet pidamasEestile kingitud Berliini müüri tükk, mis paiknes Leipzigi ja Stresemanni tänava nurgal Potsdami väljakul Berliini kesklinnas