“Eesti Vabariigi Rahvuskomitee 70ˮ Riigikogus

Email Print PDF
There are no translations available.

Näitus “Eesti Vabariigi Rahvuskomitee 70ˮ on 6. oktoobrist kuni 6. novembrini avatud Riigikogus

 

1944. aastal, kui Nõukogude-Saksa rinne tagasi Eesti piiridele jõudis ja tekkis taas reaalne oht Nõukogude okupatsiooni alla sattuda, realiseerus laiapõhjaline poliitiline koostöö, milles osalesid endised poliitikud, rahvuslik põrandaalune ja järjepidevuse kandja Jüri Uluots. Presidendi kohusetäitja nõuandva koguna tegutseva Eesti Rahvuskomitee täiskogu tuli kokku 14. veebruaril 1944.

Näitus tutvustab Eesti Vabariigi Rahvuskomitee loomist, selle tegevust ja püüdlusi moodustada valitsus ja taastada riiklik iseseisvus. Tänu EVR-i tegevusele õnnestuski Eestis 1944. aastal moodustada demokraatlik legitiimne valitsus, mis lõi eeldused, et Eesti Vabariigi juriidiline järjepidevus säilis Nõukogude okupatsiooni lõpuni.

 

Näituse Toompeal avavad 6. oktoobril kell 14.30 Riigikogu esimees Eiki Nestor, Okupatsioonide Muuseumi direktor Kadri Viires ja ajaloolane Lauri Vahtre. Näitus valmis Okupatsioonide Muuseumi ja Eesti Mälu Instituudi koostööna ning oli muuseumis avatud veebruarist augustini.

 

Näitust saab Riigikogus külastada tööpäeviti kell 10–16. Toompea lossi pääsemiseks peab kaasas olema pildiga isikut tõendav dokument.

 

Fotod näituselt: vaata siit...

 

Foto: Erik Peinar